Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η κρίση μας έχει κάνει μια ψυχολογία χάλια…



Διαταραχές, επεισόδια και πανικοί στην επιφάνεια
Η κατάσταση την οποία βιώνει ο μέσος πολίτης και στην περιοχή μας είναι αυτή που έκανε την παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία που ήταν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου πιο επίκαιρη από ποτέ.
Δεν είναι πλέον υπόθεση αλλά μια πραγματικότητα πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ο κόσμος έχει αποκτήσει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα δελτία ειδήσεων αλλά και την πρακτική οικονομική αδυναμία διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια η κατάσταση απλά αποκαλύπτεται τώρα για ψυχικές παθήσεις ή και απλά σύνδρομα που τον καιρό της ευμάρειας ήταν καλά κρυμμένα κάτω από την κατανάλωση και την πιο εύκολη καθημερινότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάνε καλά και οι…δουλειές για νευρολόγους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, και νευροψυχιατρους. Ο λόγος είναι η ίδια γενεσιουργός αιτία: Η οικονομική κρίση που εμποδίζει πολλούς να κοιτάξουν την ψυχική τους υγεία λόγω έλλειψης ιατρικής κάλυψης ή χρημάτων.
Ρωτήσαμε ποιο είναι το νέο χαρακτηριστικό στις επισκέψεις ασθενών στην ειδικότητά του, τον νευρολόγο κ. Κώστα Μπίσσα και μας εξήγησε: «Το νεότερο στοιχείο είναι η έντονη σωματοποίηση των συμπτωμάτων και των επεισοδίων. Όλο και πιο πολλοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πια στα συμπτώματα άγχους ή πανικού και κάνουν έντονα σωματικά συμπτώματα. Αυτό είναι κάτι που εντείνεται όλο και πιο πολύ. Το άλλο είναι πως επικρατούν πια οι εμμονές, οι νευρώσεις και οι φοβίες που στη πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια του μυαλού να κάνει κάτι με τα άγχη που δεν μπορεί να διαχειριστεί» Τον ρωτήσαμε επίσης αν βλέπει…διαφορά στο ιατρείο του και μας εξήγησε πως «δεν έχω μετρήσιμα στοιχεία αλλά είναι φανερό και με γυμνό μάτι ότι τα περιστατικά διαρκώς αυξάνονται και γίνονται πιο δύσκολα διαχειρίσιμα».
Σύμφωνα, επίσης, με τον ψυχολόγο Λάμπρο Δημητρογιάννη(master στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας) «έχουν αυξηθεί δραματικά οι αγχώδεις διαταραχές, τα καταθληπτικά επεισόδια και φυσικά οι κρίσεις πανικού! Οι λόγοι είναι προφανείς και εύκολα αντιληπτοί. Η μεγάλη αύξηση των συμπτωμάτων καθώς και το γεγονός ότι οι νέες γενιές δεν θεωρούν στίγμα το να κοιτάξουν τα ψυχικά και ψυχολογικά τους προβλήματα, πάντως εξισορροπείται από το ότι ο κόσμος δεν έχει την ευχέρεια να δει εύκολα ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουν και οι επαγγελματίες βέβαια που πάντως κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τον κόσμο.» Ο κ. Δημητρογιάννης πάντως σε όλα αυτό το σκηνικό βλέπει και μια πρόοδο που eχει να κάνει με τους γονείς: «Αν υπάρχει κάτι θετικό είναι ότι πλέον οι γονείς γνωρίζοντας πόσο δύσκολη εποχή ζούμε και πως τα παιδιά τους επηρεάζονται δεν διστάζουν πλέον να επισκέπτονται παιδοψυχολόγους ή να ζητούν βοήθεια όταν διαβλέπουν προβληματικές συμπεριφορές από νωρίς».